FAQ

Bart Merkus Webontwikkeling & Design

Veel gestelde vragen

Hieronder staan een aantal vragen die ik vaak krijg of onderwerpen die misschien voor de gebruikers niet helemaal duidelijk zijn. Deze pagina wordt regelmatig bijgevuld.

Wat kost het maken van een website?

Een vraag die logischerwijs veel gesteld wordt, maar geen concreet antwoord heeft. Dit heeft namelijk alles te maken met de soort website die u wilt laten maken en de omvang van het project.

De kosten bestaan wel altijd uit 2 verschillende posten:

  1. Het ontwerpen en realiseren van de website
  2. De hosting en het onderhoud van de website

1. Het realiseren van een website: Als soort website; een webshop is bijvoorbeeld duurder dan een normale website. Daarnaast zult u begrijpen dat een website van 2 pagina’s goedkoper is dan een website met 20 pagina’s. Dit heeft puur te maken met de tijd die erin gestopt moet worden om de website te ontwerpen, ontwikkelen en te testen. Dit is ook de reden dat ik vooraf tijdens een gesprek een duidelijk beeld wil krijgen van het idee en de omvang van de website, voordat ik een offerte kan aanbieden. Ik probeer voor elk budget een oplossing te vinden en in overleg is een heleboel mogelijk. Deze kosten zijn eenmalig.

2. Met de hosting en onderhoud van de website worden kosten bedoelt die na de lancering van de website gemaakt worden. De website wordt bij de lancering op één van mijn servers geplaats en het onderliggende CMS (Meestal WordPress) zal daarin van updates worden voorzien. Doordat het CMS goed up-to-date gehouden wordt, is de kans op een fout of een hack erg klein. Mocht het toch voorkomen, dan worden er altijd meerdere back-ups gemaakt en behouden om te zorgen dat we altijd terug kunnen vallen op een recente versie van uw website. Ook de kosten voor eventuele software-licenties zitten bij dit bedrag is. Deze kosten worden per jaar gefactureerd. U krijgt elk jaar de vraag of u verder wilt met uw website en dit contract wordt nooit stilzwijgend verlengd.

Hoe lang duurt het voordat de website online staat?

Gemiddeld ligt deze tijd tussen 1 maand en 3 maanden. Ook dit hangt af van de omvang van het project, maar een grotere factor is meestal de aanlevering van de content voor de website. 9 van de 10 projecten die langer duren dan vooraf gedacht, hebben vertraging omdat de content (teksten, foto’s, filmpjes) nog niet klaar zijn en/of niet van goede kwaliteit zijn. Ook de snelheid van communiceren heeft een grote invloed op de looptijd van het project. Het uiteindelijke bouwen van de website neemt meestal veel minder tijd in beslag, dan bovenstaande zaken.

Mocht u alle content voor uw website al klaar hebben, dan kan het ook zijn dat de website binnen een maand te realiseren is.

Kan ik ook alleen een e-mail adres gebruiken?

Ja, dat kan. Ik kan het domein (bijv. www.uwnaam.nl) voor u aanvragen en de gewenste e-mailadressen voor u inrichten. Deze adressen worden daarna op uw apparaten geïnstalleerd.

Kan ik bij jou ook domeinnamen registreren?

Ja, naast een bestaande website of e-mailaccount kunnen er meerder domeinnamen aangevraagd worden. Elke extensie is hierin mogelijk (.nl, .com, .nu, etc.).

Is de website geschikt voor elk schermformaat?

Ja, elke website wordt responsief opgeleverd en vormt zich naar het apparaat / schermgrootte waarop de website bekeken wordt.

Wordt mijn website door zoekmachines gevonden?

Ja, de website wordt gevonden door de zoekmachines en kan goed geïndexeerd worden.

Er is echter een wezenlijk verschil tussen gevonden kunnen worden en geoptimaliseerd voor zoekmachines. Gevonden worden door zoekmachines betekent dat de website technisch gezien klaargemaakt wordt en gunstig ingesteld is voor de verschillende zoekmachines.

Daarnaast bestaat er zoiets als zoekmachineoptimalisatie. Dit wordt in de regel uitgevoerd door online marketing bedrijven en gaan een hele grote stap verder dan alleen gevonden worden. Zij voeren onder andere de volgende stappen uit:

  • Zoekwoordenonderzoek
  • Content optimaliseren voor de juiste zoekwoorden
  • Regelmatig zorgen voor nieuwe content
  • Linkbuilding
  • Beheer van social media accounts
  • Enz.

Deze diensten bied ik niet aan. In overleg kan ik u wel doorverwijzen.

Kan ik tijdens de ontwikkeling van de website nog bijsturen?

Ja, dat kan. En dat wordt zelfs van u verwacht. Nadat akkoord is gegaan met de offerte, wordt er door mij een eerste concept ontwikkelt en dit concept wordt met u gedeeld op een ontwikkeldomein. Op dit domein kunt elke stap van het proces volgen en kunt u op elk punt bijsturen. We ontwikkelen de gehele website op deze manier, totdat deze klaar is om te lanceren.

Kan ik, als de website online is, nog pagina’s en functionaliteit toevoegen?

Ja, de opgeleverde website is modulair en er kunnen altijd pagina’s en functies worden toegevoegd. Dit kunnen kleine toevoegingen zijn, zoals een extra pagina, tot een heel reserveringssysteem om afspraken vast te leggen. Alles is mogelijk. Uiteraard vallen deze werkzaamheden wel buiten de offerte van het realiseren van de website en zullen hier dus kosten aan verbonden zijn. De kostenindicatie wordt altijd van tevoren met u gecommuniceerd en de werkzaamheden worden niet uitgevoerd zonder uw goedkeuring.

Wat is het verschil tussen een standaard ontwerp en een maatwerk ontwerp?

Voor 95% van de websites die ik realiseer, gebruik ik het WordPress CMS als onderliggend systeem. Met dit populaire en gebruiksvriendelijke systeem wordt zo ongeveer 30% van alle websites op het internet gebouwd. Om de websites die met dit systeem worden gemaakt aan te passen naar wens van de gebruiker, worden er thema’s gebruikt. In deze thema’s zitten grote verschillen. Hieronder een opsomming van de voor en nadelen van beide manieren:

Standaard thema

Voordelen

  • Websites zijn snel te realiseren
  • Veel standaard ingebouwde opties die aan te spreken zijn
  • Relatief goedkoop (ik gebruik nooit gratis thema’s)

Nadelen

  • Doordat er standaard veel opties zijn, worden deze ook geladen als er geen gebruik van wordt gemaakt. Dit kan een website vertragen.
  • Jaarlijkse licentiekosten
  • Aanpassingen maken kan soms voor de gebruiker onoverzichtelijk zijn.

Maatwerk thema

Voordelen

  • Doordat het thema compleet maatwerk is, wordt alleen geprogrammeerd wat nodig is. Dit zorgt voor een zeer efficiënte website.
  • Dit zorgt er ook voor dat je letterlijk alles kan aanpassen naar wens.
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Nadelen

  • Doordat het thema compleet vanaf de grond opgebouwd moet worden, gaat er meer tijd in het ontwikkelen zitten. Daardoor zijn de kosten gemiddeld hoger dan bij een standaard thema.

Patrijsstraat 76 - 7161 JP - Neede
06 23 37 24 22
contact@bartmerkus.nl

Website (uiteraard) gerealiseerd door Bart Merkus Webontwikkeling & Design - Logo ontworpen door Sander Hogemans
Copyright © 2024 - Privacy statement - Algemene Voorwaarden